Pustolovščina Krvavec - RTC Krvavec
  • 04 25 25 911
  • SI
Rezervacija

Pustolovščina Krvavec

Podajte se na Pustolovščino Krvavec, poiščite vse simbole in si pričarajte pravo družinsko dogodivščino.

Krvavec je gora, ki skriva številne skrivnosti. Ste pripravljeni na pustolovščino, ki vam jih razkrije

Potem pa le pogumno v planinske čevlje, nahrbtnik na rame in gremo! Tri urejene pohodne poti vas popeljejo po znanih in manj znanih kotičkih Krvavca: na kraljevski Zvoh, cvetočo Kriško planino in idilično Dolgo njivo

Za prave pustolovce je tu še poseben izziv, na vsaki od poti poišči GPS točke, na katerih se skrivajo škratorunski simboli, ki so vklesani v skale. Zdaj pa pot pod noge, pred tabo je pustolovščina Krvavec!

Sprehodite se po treh poteh Pustolovščine Krvavec, ki so polna presenečenj!

 

Kraljevski Zvoh

Prva Pustolovščina Krvavec vodi do najvišje točke na planini: na Zvoh. Pot se začne v Brunarici Sonček ob zgornji postaji kabinske žičnice, nadaljuje po Poti pastirskih škratov na Krvavcu proti Plaži in od tam naprej po cesti do Doma na Krvavcu in RTV stolpu. Od tam pelje cesta naprej proti Zvohu. Pred zadnjim strmim vzponom do vrha se odpre pogled proti Kamniškemu vrhu, Veliki planini in veličasten razgled na Ljubljansko kotlino ter Julijce. Pot nazaj proti hotelu Krvavec vodi po desni strani smučišča, prav tako po utrjeni cesti. Pot je nezahtevna in razen zadnjih nekaj sto metrov pod vrhom so tudi vzponi zmerni. Zvoh se dviga 1971 m nad morje in ponuja slikovite razglede proti Kalškemu grebenu, Julijcem in Storžiču. Zanimiv je tudi zato, ker se tik pod njegovim vrhom nahaja umetno jezero kot nalašč za počitek. Zvoh je kralj Krvavca, vstopite v njegovo kraljestvo!

Dolžina poti:  7,6 km

Čas : 2,5 ure

Najvišja točka:    1971 m

Višinska razlika:     481 m

Cvetočna Kriška planina

Pustolovščina Krvavec vas popelje v spokojnost prostrane Kriške planine. Krožna pot se prične pri Brunarici Sonček ob zgornji postaji kabinske žičnice, sledi Poti pastirskih škratov na Krvavcu, le da v obratni smer, navzgor proti Gori zvokov in nato desno proti Bleku. Od tam se pot spusti do Kriške planine, vodi mimo dveh gorskih kmetij, Viženčarja in Florjana, za njima se dvigne proti Domu na Krvavcu, od tam pa navzdol po makadamski cesti do Plaže in nato do zaključka pri Brunarici Sonček.

Kriška planina je široka planota med Krvavcem in Križiščem, poleti je polna živine in bogata s planinskim cvetjem. Ker je dostopna tudi z avtomobilom preko Ambroža, služi kot odlično izhodišče za gorska pohajkovanja. Če vam bo Pustolovščina Krvavec premajhen izziv, bo pravo odkritje planina Koren. Krenete lahko bodisi do uro oddaljene pastirske koče bodisi do vrha planine Koren, ki za en sam meter zgreši višino dva tisoč metrov. Tako kot Blek in Dolga njiva so tudi tu arheološka izkopavanja potrdila starodavno navzočnost pastirjev. Prava posebnost pa so dobro vidni odtisi fosilov školjk v skalah tik ob poti, ki jih ne boste zgrešili. Zdi se tako neverjetno, a vse do tu je nekoč segalo morje! S Kriške planine vodi pot tudi do druge znamenitosti: Mokriške ali Medvedove jame, pomembne postaje ledenodobnih lovcev, kjer so že leta 1839 našli ostanke jamskega medveda. Kriška planina je kraj, kamor se boste radi vrnili!

Dolžina poti:   5  km

Čas:  2 uri

Najvišja točka:    1691 m

Višinska razlika:     430 m

Idilična Dolga njiva

Najlepša in tudi najzahtevnejša izmed treh poti v Pustolovščini Krvavec je pot na Dolgo njivo. To ni nobena njiva, pač pa najbolj slikovita in idilična planina daleč naokoli!

Pot se pričenja pri Brunarici Sonček ob zgornji postaji kabinske žičnice, vodi po Poti pastirskih škratov na Krvavcu do Plaže Krvavec in naprej mimo Doma na Krvavcu in RTV stolpa proti Zvohu. Pod vrhom Zvoha se pot usmeri levo proti planini po imenu Dolga njiva. Preči pobočja, se spusti in nato spet dvigne navzgor po planini. Vodi mimo opuščene planinske koče, pri leseni lovski koči pa zavije na desni rob planine do Studenca kreposti in se nato obrne nazaj. Del poti po pobočju je nato enak, na vrhu pobočja pa se držite desne vse do priključka na kolovoz, ki vodi po smučišču do Hotela Krvavec in od tod nazaj do izhodišča poti pri Brunarici Sonček.

Dolga njiva je skrita in skrivnostna, zdi se, kot da se je čas sploh ne bi dotaknil. Pastirji so jo poseljevali že v rimskem času, črede ovac in konj pa se še danes mirno pasejo na prostranih zelenih pašnih pobočjih. Bele stene Velikega Zvoha, dehtenje gorskega pašnika in žuborenje Studenca kreposti … je to pravljica ali resničnost? Napni oči, tu se pasejo tudi gamsi! Pot na Dolgo njivo je srednje zahtevna pohodna pot, od pohodnika pa zahteva ustrezno pohodno obutev in nekaj telesne kondicije. Dolga njiva je kraj, ki vas začara!

Dolžina poti:  9,5 km

Čas: 3,5 ure

Najvišja točka:    1840 m

Višinska razlika:     520 m

Partnerji projekta


Pustolovščina Krvavec kot nova pridobitev na planini Krvavec, nadgrajuje in dodaja vrednost pravljično-doživljajski poti Pot pastirskih škratov.

Pot pastirskih škratov temelji na izvirni zgodbi iz slikanice O pastirjih in škratih s Krvavca avtorja Uroša Grilca in ilustratorja Gorazda Vahna in povezuje ključne identitetne elemente Krvavca: pašništvo, zdravilna zelišča ter življenje v gorah. Pustolovščina Krvavec pa le-tem dodaja tri nove poti, ki so namenjene družinam, šolam in vrtcem kot odlično okolje za gibanje v naravi ter učenje o naravi in kulturi na drugačen način, skozi doživetje. Projekt želi otrokom in družinam olajšati vstop v svet pohodništva, saj jim zagotavlja pristno izkušnjo slovenskih planin. Projekt sodi v sam vrh ponudbe družinskega turizma. 


S strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je Pot Pastirskih škratov prepoznan kot inovativen integralni turistični produkt. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.


Povezava: Evropska kohezijska politika v Sloveniji.

Informacije
foto točka