60 let Krvavca - RTC Krvavec
  • 04 25 25 911
  • SI
Rezervacija

60 let Krvavca

Na Krvavcu že več kot 60 let omogočamo užitke na snegu. Preteklo zimo smo jih omogočili tudi 60 otrokom iz projekta Botrstvo v Sloveniji in za pomoč otrokom v stiski prispevali 60 centov od  kupljene dnevne vozovnice.

Krvavec praznuje 60 let

Smučanje je eden najbolj priljubljenih športov in veseli smo, da že več kot 60 let nemoteno omogočamo užitke, ki jih le ta ponuja. Zavedamo se, da mnogo otrok zaradi pomanjkanja v družini tega lepega zimskega športa žal ne more doživeti, zato smo v okviru 60 letnice, skupaj z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, šestdesetim otrokom iz projekta Botrstvo v sezoni 2017-18 omogočili brezplačen, voden smučarski dan. Prva skupina otrok je Krvavec obiskala v nedeljo, 28. januarja, nato pa smo se z otroci zabavali na smučeh še tri zaporedne nedelje.

Hkrati smo v RTC Krvavec od kupljene dnevne vozovnice v obdobju med 1. januarjem in 17. februarjem 2018 namenili 60 centov v namenski sklad projekta Botrstvo za pomoč otrokom v stiski pri razvoju njihovih talentov. Donacijo smo predstavnikom Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste -Polje podelili na velikem praznovanju ob 60. letnici Krvavca, 24. februarja.

O projektu Botrstvo v Sloveniji

Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje je leta 2010 vzpostavila vseslovenski projekt Botrstvo v Sloveniji. Namenjen je pomoči najbolj prikrajšanim otrokom in mladim po Sloveniji. Z mesečno finančno podporo jim omogočamo vključevanje v življenje vrstnikov, enake možnosti, dostop do šolskih potrebščin, nakup plačljivih zdravil in medicinskih pripomočkov ter odkrivanje in razvoj njihovih talentov. Le tako lahko otrokom in mladim v stiski omogočimo zdrav razvoj in doseganje življenjskih ciljev.

V sedmih letih smo v projektu povezali že več kot 8800 varovancev z več kot 7200 botri, ki so z mesečno pomočjo v znesku najmanj 30 evrov pomagali otrokom na poti v lepšo prihodnost. Otrokom iz vse Slovenije smo s pomočjo donatorjev omogočili tudi počitnice, izlete, tabore in jim pomagali pri vključevanju v prostočasne dejavnosti. Mladostnike pa podpiramo tudi s štipendijami in kritjem stroškov bivanja v dijaških domovih, s čimer so korak bliže želeni prihodnosti in življenjskim ciljem.


Na projektu sodelujeta tudi

Brezplačno šolo smučanja omogoča:
Za malico so prijazno poskrbeli v Brunarici Sonček

Kratka zgodovina Krvavca

Kratka zgodovina Krvavca_

Vse od leta 1958  pa do danes, se je Kravec razvil v moderno smučarsko središče, kjer na  nadmorski višini od 1450 m do 1971 m, na 30km odlično urejenih prog omogočamo smučarske užitke. Že drugo leto zapored  je organizacija World Ski Awards, podelila Krvavcu laskavi naslov  Najboljšega slovenskega smučišča. V zadnjih letih se je Krvavec tudi poleti razvil v gorsko središče, ki omogoča aktivno preživljanje prostega časa posameznikom in družinam.

Prvo žičnico so na Krvavcu slovesno odprli 2. avgusta 1958. Naprava je bila sicer namenjena za prevoz lesa na Kočevskem, a se je po spletu okoliščin znašla na Gorenjskem. Potnike je tako iz doline v Zanjivcu z vožnjo, ki je trajala 17. minut, peljala do dna krvavške planine na Gospincu. Enovrvna odklopna žičnica je bila za tiste čase zelo napredna naprava. Imela je 20 dvosedežnih kabin in 40 dvosedežnih odprtih sedežev. Ta žičnica je obratovala vse do leta 1973.

Leta 1966 so postavili še vlečnico od Tihe doline do Njivic in enosedežnico Gospinca do Doma na Krvavcu. Leta 1970 je bila zgrajena dvosedežnica Tiha dolina, katero somo leta 2009  nadomestili s sodobno štirisedežnico.

Leta 1973 so ustanovili Konzorcij za gradnjo RTC Krvavec. Rezultat je bila nova kabinska žičnica z ovalnimi kabinami francoskega podjetja Poma, priljubljeno imenovanimi jajčka. Naprava je delovala 26 let, do leta 1999, ko je postala ozko grlo in jo je nadomestila obstoječa kabinska žičnica. Leta 1973 je pričela z obratovanjem dvosedežnica Vrh Krvavca, ki jo je leta 2006 nadomestila nova šestsedeženica, vlečnico do Podgradišča, Luže in Njivic (obe stari napravi je leta 1989 nadomestila dvosedežnica Njivice I, tri leta kasneje tudi dvosedežnica Njivice II). Konec 70. let so smučišče razširili do Križke planine, kjer so izročili namenu dvosedežnico ter dve vlečnici na Kržišče. Tedaj je pričela obratovati še najvišja dvosedežnica na Krvavcu, dvosedežnica Zvoh, ki ima zgornjo postajo na 1971 metrih nad morjem. Danes ima celotno smučišče urejeno moderno umetno zasneževanje in smučarjem omogoča preko 100 smučarskih dni.

Vir: Wikipedia

 

Cenik zimskih aktivnosti

Cenik zimskih aktivnosti

Šola snežnih športov

Šola snežnih športov

Spletna prodaja smučarskih vozovnic

Spletna prodaja smučarskih vozovnic

Informacije
foto točka