60 let Krvavca - RTC Krvavec
  • 04 25 25 911
  • SI
Rezervacija

60 let Krvavca

Že 60 let omogočamo užitke na snegu.


Z nakupom dnevne vozovnice smučarji prispevate 60 centov v program Botrstvo v Sloveniji.


Ob ljubileju bomo smučanje omogočili 60 otrokom iz programa Botrstvo.

Krvavec praznuje 60 let

 

Krvavec v letu 2018 praznuje 60 letnico in vse od leta 1958 vsako leto omogočamo užitke na snegu na tisoče smučarjem. Ker se zavedamo, da mnogo otrok zaradi pomanjkanja v družini tega lepega zimskega športa žal ne more doživeti, bomo v okviru 60 letnice, skupaj z Zvezo prijateljev mladine Moste-Polje, šestdesetim otrokom iz programa Botrstvo omogočili brezplačen voden smučarski dan. Prva skupina otrok bo Krvavec obiskala 26. januarja in nato še štiri zaporedne sobote, vse do 17. februarja.

Hkrati pa bodo tudi naši smučarji lahko prispevali k lepšemu otroštvu otrok , ki so vključeni v projekt Botrstvo. Tako bomo, med 1.1 in 17. 2. 2018, 60 centov od nakupa dnevne vozovnice, namenili projektu Botrstvo. Donacijo bomo predstavnikom Zveze prijateljev mladine Moste-Polje predali na osrednjem praznovanju 60 letnice, ki bo 24. februarja.

V okviru dogodka se bodo obiskovalci lahko pomerili na paralelnem veleslalomu z legendama slovenskega smučanja, Juretom Koširjem in Bojanom Križajem. Na Plaži Krvavec pa bo poskrbljeno za pravo rojstnodnevno zabavo.

O BOTRSTVU

Projekt Botrstvo v Sloveniji deluje pod okriljem ZPM Ljubljana Moste-Polje in je namenjen izboljšanju kakovosti življenja otrokom in mladostnikom, ki živijo v materialni stiski in potrebujejo finančno pomoč in spodbudo.

Namen botrstva je zmanjšanje socialne izključenosti zaradi revščine in omogočanje boljših pogojev za otrokov zdrav razvoj, izobraževanje, odkrivanje in razvoj talentov ter s tem spodbudno preživljanje otroštva. Otrokom želimo omogočiti občutek enakovrednosti v družbi vrstnikov. Preko botrstva jim je vse pogostejše omogočeno tudi osnovno preživetje, šolska prehrana, poleg tega pa tudi vključevanje v vse plačljive šolske in obšolske dejavnosti, organiziran prosti čas in drugo.


Kratka zgodovina Krvavca

Kratka zgodovina Krvavca_

Vse od leta 1958  pa do danes, se je Kravec razvil v moderno smučarsko središče, kjer na  nadmorski višini od 1450 m do 1971 m, na 30km odlično urejenih prog omogočamo smučarske užitke. Že drugo leto zapored  je organizacija World Ski Awards, podelila Krvavcu laskavi naslov  Najboljšega slovenskega smučišča. V zadnjih letih se je Krvavec tudi poleti razvil v gorsko središče, ki omogoča aktivno preživljanje prostega časa posameznikom in družinam.

Prvo žičnico so na Krvavcu slovesno odprli 2. avgusta 1958. Naprava je bila sicer namenjena za prevoz lesa na Kočevskem, a se je po spletu okoliščin znašla na Gorenjskem. Potnike je tako iz doline v Zanjivcu z vožnjo, ki je trajala 17. minut, peljala do dna krvavške planine na Gospincu. Enovrvna odklopna žičnica je bila za tiste čase zelo napredna naprava. Imela je 20 dvosedežnih kabin in 40 dvosedežnih odprtih sedežev. Ta žičnica je obratovala vse do leta 1973.

Leta 1966 so postavili še vlečnico od Tihe doline do Njivic in enosedežnico Gospinca do Doma na Krvavcu. Leta 1970 je bila zgrajena dvosedežnica Tiha dolina, katero somo leta 2009  nadomestili s sodobno štirisedežnico.

Leta 1973 so ustanovili Konzorcij za gradnjo RTC Krvavec. Rezultat je bila nova kabinska žičnica z ovalnimi kabinami francoskega podjetja Poma, priljubljeno imenovanimi jajčka. Naprava je delovala 26 let, do leta 1999, ko je postala ozko grlo in jo je nadomestila obstoječa kabinska žičnica. Leta 1973 je pričela z obratovanjem dvosedežnica Vrh Krvavca, ki jo je leta 2006 nadomestila nova šestsedeženica, vlečnico do Podgradišča, Luže in Njivic (obe stari napravi je leta 1989 nadomestila dvosedežnica Njivice I, tri leta kasneje tudi dvosedežnica Njivice II). Konec 70. let so smučišče razširili do Križke planine, kjer so izročili namenu dvosedežnico ter dve vlečnici na Kržišče. Tedaj je pričela obratovati še najvišja dvosedežnica na Krvavcu, dvosedežnica Zvoh, ki ima zgornjo postajo na 1971 metrih nad morjem. Danes ima celotno smučišče urejeno moderno umetno zasneževanje in smučarjem omogoča preko 100 smučarskih dni.

Vir: Wikipedia

 

Informacije
foto točka