Oskrba s pitno vodo Krvavec

Vodovodni sistem Krvavec


RTC Krvavec d.o.o. je lastnik in upravitelj vodovoda, ki s pitno vodo oskrbuje področje Krvavca. Vodovodni sistem sestavljajo črpališče, vodohrami in vodovodno omrežje.

Voda se z drenažo zajema iz izvira na lokaciji Brezoviški graben, od tam pa se črpa do vodohrama pod Domom na Krvavcu. Iz vodohrama je ena veja vodovoda speljana proti Tihi dolini in Gospinci, druga pa proti Kriški in Jezercom.

Na vodovod je priključenih približno 100 objektov oziroma povprečno približno 200 prebivalcev / obiskovalcev Krvavca.


Dezinfekcija pitne vode


Voda se v črpališču najprej prefiltrira, nakar se dezinficira z UV svetlobo.

V izjemnih primerih se voda lahko dezinficira s kloriranjem.


Ocena tveganja sistema oskrbe


Kriteriji za razglasitev ukrepa prekuhavanja vode


 • nepričakovan pojav mikrobiološkega onesnaženja po obdelavi vode kjerkoli v sistemu po pripravi pitne vode, če očitno ne gre za prehoden pojav
 • poškodbe sistema, zaradi česar bi lahko v sistem prodrli mikroorganizmi
 • posegi v sistemu, ki bi lahko privedli do mikrobiološkega onesnaženja pitne vode
 • naravne ali druge nesreče, ki bi lahko privedli do onesnaženja pitne vode (poplave, potres...)

Navodilo o prekuhavanje pitne vode


V primeru neskladnosti pitne vode se lahko odredi ukrep prekuhavanje vode.

Potem ko voda zavre, običajno zadostuje, da burno vre še 1 minuto. Ker se pogoji delovanja na klice spreminjajo z naraščajočo nadmorsko višino, je najbolje vretje podaljšati. Zaradi večje varnosti priporočamo naj voda vre tri minute. Na ta način uničimo ali inaktiviramo vegetativne oblike patogenih bakterij, viruse ter tudi ciste giardiae in kriptosporidijev. Tri minute vretja zagotavlja tako široko varnost, da to vodo lahko uživajo tudi osebe z močno oslabljenim imunskim sistemom.

Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja prekuhane vode je najbolje, da ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku v čisti in pokriti posodi. Tako pripravljeno vodo lahko za pitje uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur.

Če je voda motna, moramo pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To dosežemo z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. filter za kavo).

Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čaja oz. drugih napitkov, lahko pa jo zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi.


Obveščanje uporabnikov


Na podlagi Uredbe o pitni vodi Ur. list RS št. 61/2023, v primeru neskladnosti pitne vode uporabnike obveščamo skladno s sledečim načrtom:

Člen uredbe Vzrok za obveščanje Čas obveščanja Način obveščanja
12. Upravljavec ugotovi, da je pitna voda neskladna ali zdravstveno neustrezna zaradi interne vodovodne napeljave. Čimprej oziroma najpozneje v treh dneh, v dveh urah, če je treba razglasiti ukrep omejitve.
 1. Telefonsko obvestilo
 2. Pisno obvestilo (lahko elektronska pošta)
17. Omejitev ali prepoved uporabe pitne vode. Ob začetku veljavnosti ukrepa, a najpozneje v dveh urah (obvešča vsak dan do preklica).
 1. Javni medij (radio)
 2. Spletna stran www.rtc-krvavec.si
17. Obvestilo o preklicu ukrepa prepovedi uporabe pitne vode. Takoj, ko je mogoče, a najpozneje v 24 urah.
 1. Telefonsko obvestilo
 2. Spletna stran www.rtc-krvavec.si
31. Ministrstvo za zdravje izda upravljavcu vodovoda dovoljenje za odstopanje od mejnih vrednosti parametrov iz Dela B Priloge 1 Uredbe o pitni vodi. Na dan pridobitve dovoljenja, a najpozneje v sedmih dneh upravljavec vodovoda obvesti uporabnike vodovoda.
 1. Javni medij (radio)
 2. Spletna stran www.rtc-krvavec.si

Voda in zdravje


Voda sestavlja 60 - 70% človeškega telesa. Ima pomembno vlogo pri prenosu kisika in hranil do celic, odvajanju odpadnih snovi iz telesa, uravnavanju telesne temperature, varovanju notranjih organov…

Telo vodo izgublja s potenjem, dihanjem in izločanjem odpadnih snovi. Samo z znojenjem izgubimo en liter tekočine na dan, ob telesni aktivnosti pa tudi do litra na uro. To vodo moramo nadomestiti. Nekaj vode vnesemo v telo s hrano, večino pa moramo vnesti s pitjem kvalitetne tekočine, približno 1,5 – 3 litre na dan za odraslega.

Vode ne smemo nadomestiti s pitjem kave, pravega čaja, alkohola in gaziranih pijač. Alkohol in kofein sta diuretika in pospešita izločanje vode iz telesa.

Zadostno hidracijo lahko ocenite na podlagi količine in barve urina. Temna barva urina pomeni, da vnašate premalo tekočin in tvegate dehidracijo. Drugi simptomi premajhnega vnosa tekočin so žeja, glavobol, utrujenost, suha usta, izguba apetita.

Predvsem otroci in starejši nimajo pravega občutka za žejo, izgubili pa so ga tudi mnogi odrasli. Pogosto ga zamenjajo z lakoto in uživajo hrano, namesto, da bi pili.

Začnite in končajte dan s kozarcem kvalitetne vode.


Nasveti glede zmanjšanja porabe pitne vode


 • poskrbite, da ventili ne puščajo in voda ne kaplja
 • zmanjšajte čas, ko voda teče (umivanje zob, britje, tuširanje, pranje zelenjave in sadja, ročno pomivanje posode, pranje avtomobila…)
 • namesto kopanja v kopalni kadi se prhajte
 • namestite varčne perlatorje in ročke za prhe
 • pralni in pomivalni stroj vključite, ko sta polna
 • vodo od pranja zelenjave uporabite za zalivanje lončnic, enako naredite z vodo iz akvarija
 • rastline na vrtu in lončnice zalivajte zjutraj ali zvečer ter uporabite zastirko okoli rastlin (npr. lubje, glinene kroglice), kar zmanjša izhlapevanje vode

Zastajanje vode


Ob daljši odsotnosti

 • kadar vas dlje časa ni doma (vikend, dopust) je potrebno pred uporabo izprati hišno vodovodno omrežje. V nadaljevanju so kratka priporočila.
 • odstranite perlatorje in mrežice s pip in jih očistite
 • odprite vse pipe za toliko časa, da se stabilizira temperatura vode (to naredite ločeno za toplo in hladno vodo)
 • sperite oz. zamenjajte filtre

Redna skrb za domače vodovodno omrežje

 • redno čistite mrežice na pipah (enkrat na 14 dni) in odstranite vodni kamen
 • kjer pip ne uporabljate redno, vsaj enkrat tedensko spustite vodo do stabilizacije temperature (ločeno hladno in toplo)
 • vroča voda mora imeti dovolj visoko temperaturo – vsaj 55 – 60°C na iztoku iz pipe
 • morebitne slepe rokave odstranite oz. poskrbite, da se vsaj enkrat tedensko iz njih spere voda

Več informacij glede pitne vode in vzdrževanja vodovodnega omrežja najdete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (www.nijz.si/moje-okolje/pitna-voda).


Spremljanje kvalitete pitne vode


Voda na Krvavcu se vzorči dvakrat letno, vzorčenje pa opravi NLZOH.


Trdota vode


Trdota vode se meri v nemških trdotnih stopinjah (°dH), kot sledi:

 • 0 do 4 °dH - zelo mehka voda
 • 4 do 8 °dH - mehka voda
 • 8 do 12 °dH - srednje trda voda
 • 12 do 18 °dH - dokaj trda voda
 • 18 do 30 °dH - trda voda
 • nad 30 °dH - zelo trda voda

Voda na Krvavcu ima trdoto 7,9 stopinj, kar pomeni, da je mehka.

Analiza vode za vsebnost kalcija, magnezija in kalija se bo naredila v juniju 2024.Izsledki analize vode